Dorćol Beograd

Go down

Dorćol Beograd

Post  DORCOL GANG on Mon Jan 18, 2010 1:39 pm

Dorćol je deo Beograda, a pripada opštini Stari Grad. Iako nema sasvim određene granice, smatra se da se Dorćol obuhvata severni deo i donji grad Kalemegdana, kao i potez između ulice kneza Mihajla i reke Dunav.
Bajrakli džamija - jedina džamija u Beogradu

Dorćolska obala Dunava danas je uređena, sa dugačkom biciklističkom stazom, šetalištem i splavovima. Na obali je i veliki sportski centar 25. maj, a u izgradnji je velika marina.

Istorija

Ime Dorćol je turskog porekla, (Dort=četiri, jol=put) a znači četiri puta ili raskršće četiri puta. To su bili putevi za Stambol, Vidin, Sever i verovatno Dubrovnik. Tokom vremena turske vlasti, ovaj deo grada je bio poznat kao trgovačko područje, i mesto stanovanja trgovaca različitih nacionalosti. Bilo je dosta Jevreja pa i danas jedna od ulica ostala po nazivu Jevrejska. Posle povratka Beograda pod srpsku vlast višenacionalni karakter je dugo opstajao.

Vremenom stare kuće i uske uličice su nestale a izgrađene su moderne stambene zgrade. Međutim, određeni delovi još uvek imaju izgled sličan starom. Ovde se nalazi i najstarija kuća u Beogradu.
avatar
DORCOL GANG
Admin

Posts : 53
Reputation : 0
Join date : 2010-01-18
Age : 28
Location : DORCOL

View user profile http://dorcolgang.aforumfree.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum